skogtur uten telt
17 til 21 oktober så har vi vært på en skogtur i fjellet, der har vi sovet uten telt som gjorde at vi måtte lage gapahuk med presenning og siste dagen på turen hadde vi en solo overnatting der vi måtte klare oss selv. på turen så lagde vi bål hver dag og jeg har tenkt å skrive om noe som heter sjusteinsovn og kokegrop, noe som vi lagde på turen og funka ganske bra. (Ivar Mytting & Annette Bischoff 2014: 96)
steking av brød, rundstykker, pizza og andre bake varer gjør man best i naturen med en sjusteinsovn. grunnen til det heter sjusteinsovn er fordi man bruker sju steiner for å bygge opp ovnen, men man kan også bruke en stein ekstra for å lage en "dør" foran bakerommet for å holde ekstra godt på varmen.
Det viktigste du må passe når man bygger sjusteinsovn er underlagshella i bakerommet, den skal være så flat som mulig og ikke for tynn siden da kan steinen sprekke når den får varme i seg (3-4 cm tykk). og man må sørge for at den er tett som mulig. Noe som vi gjorde for å gjøre den helt tett var å tette hullene igjen med mose, ved å gjøre det så var det minimalt av varme som gikk tapt. Man fyrer opp i det underste rommet til steinene blir gjennomvarme, når de blir det og man får en bra temperatur i bakerommet så er det klart til steking.
kokegrop
Kokegrop er en annen form for ovn, og brukes på tur til å koke poteter, kjøtt eller fisk. for å lage en kokegrop så må man grave et stort hull i bakken, legg en stor stein plate på bunnen og sett steiner langs gropen som "vegger". tenn et bål nedi gropa til steinene er godt varma, fjern gjørnet fra gropa og legg maten ned innpakket i blad eller folie. legg en stein over der igjen og dekk resten med jord. husk at det viktigste her er at det blir såpass tett at ingen varme stiger ut sånn at den får en "koke effekt". Når maten er ferdig så graver man opp kokegropen og passer på at man ikke brenner seg på steinene. se på tegningen for å se hvordan en kokegrop ser ut. (Ivar Mytting & Annette Bischoff 2014: 97
Kilder:
Ivar Mytting & Annette Bischoff (2014) Friluftsliv: Gyldendal Norsk Forlag AS 2008
Bilde:
Kokegrop 2016. Hentet fra https://kmspeider.no/aktiviteter/kokegrop-article1570-871.html
![]() |
Gapahuken på soloovernatting. Foto Henrik Matzow |
17 til 21 oktober så har vi vært på en skogtur i fjellet, der har vi sovet uten telt som gjorde at vi måtte lage gapahuk med presenning og siste dagen på turen hadde vi en solo overnatting der vi måtte klare oss selv. på turen så lagde vi bål hver dag og jeg har tenkt å skrive om noe som heter sjusteinsovn og kokegrop, noe som vi lagde på turen og funka ganske bra. (Ivar Mytting & Annette Bischoff 2014: 96)
![]() |
syvsteinsovn som vi lagde. Foto: Henrik Matzow |
steking av brød, rundstykker, pizza og andre bake varer gjør man best i naturen med en sjusteinsovn. grunnen til det heter sjusteinsovn er fordi man bruker sju steiner for å bygge opp ovnen, men man kan også bruke en stein ekstra for å lage en "dør" foran bakerommet for å holde ekstra godt på varmen.
Det viktigste du må passe når man bygger sjusteinsovn er underlagshella i bakerommet, den skal være så flat som mulig og ikke for tynn siden da kan steinen sprekke når den får varme i seg (3-4 cm tykk). og man må sørge for at den er tett som mulig. Noe som vi gjorde for å gjøre den helt tett var å tette hullene igjen med mose, ved å gjøre det så var det minimalt av varme som gikk tapt. Man fyrer opp i det underste rommet til steinene blir gjennomvarme, når de blir det og man får en bra temperatur i bakerommet så er det klart til steking.
kokegrop
Kokegrop er en annen form for ovn, og brukes på tur til å koke poteter, kjøtt eller fisk. for å lage en kokegrop så må man grave et stort hull i bakken, legg en stor stein plate på bunnen og sett steiner langs gropen som "vegger". tenn et bål nedi gropa til steinene er godt varma, fjern gjørnet fra gropa og legg maten ned innpakket i blad eller folie. legg en stein over der igjen og dekk resten med jord. husk at det viktigste her er at det blir såpass tett at ingen varme stiger ut sånn at den får en "koke effekt". Når maten er ferdig så graver man opp kokegropen og passer på at man ikke brenner seg på steinene. se på tegningen for å se hvordan en kokegrop ser ut. (Ivar Mytting & Annette Bischoff 2014: 97
![]() |
Kokegrop 2016
|
Ivar Mytting & Annette Bischoff (2014) Friluftsliv: Gyldendal Norsk Forlag AS 2008
Bilde:
Kokegrop 2016. Hentet fra https://kmspeider.no/aktiviteter/kokegrop-article1570-871.html
Kommentarer
Legg inn en kommentar